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Scope 
 
This policy applies to all players at Capalaba Football Club Inc  
 
Definitions 
 
Club – refers to the Capalaba Football Club Inc. 
Players – refers to all players of the Capalaba Football Club Inc. 
 
Policy 
 
As the only protective equipment available to players during games and training, and the requirement by FIFA 
that they must be worn at all times during games. 

Law 4 – FIFA Laws of the game – shin pads 
  Are covered entirely by the stockings 
  Are made of rubber, plastic or a similar suitable material 
  Provide a reasonable degree of protection 
 
As a provision of “Duty of Care” the following will apply with respect to players wearing of shin pads: 
 
Miniroos Football (U6-U12) & Junior Competition Football (U13-U16) 
 

a) The use of shin pads for ALL training and games is compulsory 
b) Players not wearing shin pads to training will not be permitted to train or play and will be asked to return 

home 
 
Senior Competition Football (Applicable to players aged 17 or older) 
 
Whilst players over the age of 18 years of age are legally obligated to make their own decisions on their own 
safety, they are responsible for their own actions.  However, the club has a “duty of care” for player safety and is 
therefore implementing the following policy regarding the use of protective equipment. 
 

a) the use of shin pads for all training practices where “combat” is involved (any type of training practice of 
game where players oppose each other), it is compulsory that players wear shin pads 

b) wearing of shin pads in games is compulsory 
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